Diagnostik cihazları ise araçtaki hataları, meydana gelen arızaları en hızlı şekilde görmemize ve gidermemize olanak tanır.
Günümüzdeki araçlarda kullanılan son sistem teknolojiler, arızaları manuel olarak bulmayı olanaksız kılar. Otomotiv mühendisleri arıza tespitlerini kolaylaştırmak için, mikrobilgisayarlar kullanmışlardır.
Mikro işlemcilerin, sensörler ve aktüatörlerin kullanımı sistemleri daha hassas hale getirir. Araçlarda kullanılan kablolar, ara bağlantılar azaltışmış, mikrobilgisayarlara tüm teknik veriler ve arızalar kayıt edildiğinden, arızalar daha kolay tespit edilir hale gelmiştir.
Diagnostiğin Kullanımı
1 - Araç kullanıcısın şikayetleri üzerine yol üzerinde aracı test edip, arızanın kaynaklandığı sistem belirlenir.
2 - Araç ECU ( Elektronik Kontrol Ünitesi) bağlantı soketine, arıza tespit cihazının giriş ucu (OBD SOKETİ) takılır.
3 – Arıza tespit programındaki menüden, arızanın kaynaklandığı sistem seçilir.(Motor, vites kutusu, fren sistemleri, vs.).
4 – Hata ara komutu verilir ve cihazın elektronik kontrol ünitesiyle bağlantıya geçilir.
5 – Cihazlar hatayı kod halinde, açıklamasıyle birlikte verir. Bazı cihazlar hatanın giderilmesi için gerekli çözüm yollarını size sunar.
6 – Arıza tespitinden sonra arızayı ECU’den silmesi istenir. Haberleşme hatalarından veya yanlış bilgi aktarımından oluşan hatayı cihaz siler ve sıfır hata olarak gösterir.
7 – Hata tekrar arattırıldığında hata gösterilmiyor ise işlem tamamlanmıştır.
8 – Cihaz aynı hatayı tekrardan gösteriyor ise, açıklama istenerek hatanın kaynaklandığı aktör veya sensör belirnerek yenisi ile değiştirilir.
9 – Değiştirilen parça, araç kontrol ünitesine tanıtılarak, gerekiyorsa adaptasyonu yapılır. (Genellikle yakıt sistemi parçalarında adaptasyon gerekmektedir. Özellikle enjektörlerin değiştirilmesi durumunda kodlama gerekmektedir. Kodlamayı her cihaz yapamadığı için cihaz satın alırken bu özelliğin olup olmadığına dikkat etmek gerekir)
Otomotiv Tamir ve Bakım Servis Uzmanınız